KINDCENTRUM DE UITDAGING

vernieuwing noodzakelijk

De 21e eeuw vraagt om nieuwe en andere vaardigheden dan de traditionele setting. Zo ook voor kindcentrum de Uitdaging. Dus toen de mogelijkheid er kwam is er gekeken naar een nieuw gebouw.

Het gebouw sluit naadloos aan op de kindvisie maar ook op de omgeving. Met zijn opvallende V-vorm omarmt hij de nieuwe wijk in aanbouw. Er is gekozen voor duurzame materialen, in afwisselende aardetinten, die de prachtige verschijningsvorm van het gebouw versterken. Dit zie je ook terug in de grote speelterreinen.

Qua ruimtebeleving is het een licht gebouw, waarbij indachtig is ingespeeld op de trias energetica op de natuurlijk kwaliteit van de locatie, zodat je minder hoeft te compenseren met installaties. De achterkant op zuidzijde is minder open dan bijvoorbeeld de voorkant, die juist erg transparant is. Markante plekken in het gebouw, zoals de teamkamer, leerpleinen en het verhoogde leerpodium, hebben aan de buitenkant een accent in materiaal gekregen.

‘Een gloednieuw kindcentrum die naadloos aansluit op de kindvisie’

10 maanden

bouwtijd

beng

bijna energie neutraal gebouw

All-electric

Geen gas-installatie

duurzame accommodatie

BUKO Huisvesting realiseerde in korte tijd de nieuwbouw van De Buut in samenwerking met Conexus, HEVO, en Bulkens Architecten. Het is een goed en duurzaam gebouw worden. De installatietechniek is vooruitstrevend, het gebouw is CO2 gestuurd en er is koeling. Daarnaast liggen er op het dak zonnepanelen en is het BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Het is ook all electric.

Snelle bouwtijd: 10 maanden

De complete nieuwbouw heeft in totaal 10 maanden geduurd. De basisschool telt o.a. diverse open ruimten maar ook klaslokalen, leerpleinen, speelruimten zowel binnen als buiten en een lokaal met een verhoogd podium. Het gebouw is zo ontworpen dat de kinderen voldoende uitdaging krijgen. In het kindcentrum zit ook een BSO en een kinderdagverblijf gevestigd.

Het mooie van dit gebouw is dat het volledig flexibel is. Alles in het gebouw is demontabel en niet dragend. Alle binnenwanden kunnen eruit; je kunt volledig terug naar het staalconcept en de vloeren en de school opnieuw ontwerpen.

Bijzonderheden installaties

  • De ventilatie is afgestemd op de eisen van Frisse Scholen klasse B en wordt per groepsruimte CO2-gestuurd.
  • Dankzij Topkoeling is er op warme dagen een goede, op de buitentemperatuur afgestemde koeling, met een gebalanceerde luchtvochtigheid.
  • ‘All-electric’: installaties draaien niet op gas. Op het dak worden zonnepanelen aangebracht m.b.v. SDE+subsidie.

Feiten en cijfers:

  • Bouwperiode: 10 maanden
  • Bouwteam: Conexus (schoolbestuur), HEVO (projectmanagement), KION (kinderopvangorganisatie), Bulkens Architecten en BUKO Huisvesting
  • Samenwerkingsvorm: Engineer & Build
  • Toepassing: diverse klaslokalen, leerpleinen, buitenruimte, lokaal met verhoogd podium, kinderdagverblijf, BSO, slaapruimten.
  • Bijzonderheden ontwerp: het gebouw is volledig demontabel en aan te passen naar alle wensen

Meer weten? bel 0251 - 26 27 28 of stuur een bericht

Ook interessant