Multifunctioneel centrum in Romeinse stijl

School, kinderopvang, sportzaal en dorpshuis in een

Deze week is het contract getekend voor de bouw van een prachtig multifunctioneel gebouw in Romeinse stijl. Het centrum van Aardenburg heeft altijd al een rijke Romeinse geschiedenis gehad en dat gaan we nu terugzien in dit gebouw.

Twee basisscholen met onder andere een gymzaal en kinderopvang zijn aan vervanging toe. Daarvoor in de plaats komt die multifunctionele gebouw, waar zowel de school, kinderopvang, sportzaal en het dorpshuis een plekje krijgen.

Het compacte gebouw krijgt de vorm van een H en doet denken aan een modern Romeins bouwwerk. De school en kinderopvang hebben twee bouwlagen, het dorpshuis ligt op de begane grond en de  sporthal zit ‘ingepakt’ daartussen. Elke kant heeft een eigen ingang en alle ruimtes staan aan de binnenzijde ook met elkaar in  verbinding. Een paar opvallende elementen springen eruit: op het dak van het hoofdgebouw, waar school en kinderopvang huizen, komt een patiotuin. Aan de binnenkant van het hoofdgebouw komt er een hoge hal met een trap. Die vormt het hart van de school en doet dienst als bibliotheek, met boeken aan weerszijden.

Naast historie spelen groen en duurzaamheid een belangrijke rol. Het gebouw wordt energieneutraal met veel glas en zonnige kleuren. De bouw begint in maart 2021 en is naar verwachting in december klaar. Het gebouw is ontworpen door Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn uit Rotterdam. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat van dit mooie project.