De eerste gasloze school in Renkum is bijna een feit

Klik hier voor de pdf-versie van het artikel

Modulair, flexibel en vooral permanent

De nieuwe school wordt gebouwd voor de schoolbesturen SKOVV en PPO de Link in Renkum en biedt onderdak aan De Keijenberg en De Atlas. De bouw is nog in uitvoering, maar de oplevering wordt in augustus verwacht, waarna de leerlingen na de herfstvakantie overgaan. Het wordt het eerste gasloze schoolgebouw in de gemeente.

We spreken af op de bouwplaats aan de Hogekampseweg in Renkum waar nog druk aan de school gewerkt wordt. Samen met Toine van Beijsterveldt en uitvoerder Jeroen Spierings van BUKO praten we met beleidsadviseur René Jansen van de gemeente Renkum en de beide directeuren Manja de Hond van De Keijenberg en Rob Hulstein van De Atlas. René: “In 2012 stelden we het IHP vast als planningsdocument; het aantal leerlingen liep terug en verschillende scholen waren sterk verouderd. De twee betrokken besturen kwamen overeen om de vier bestaande locaties te verlaten en terug te gaan naar twee scholen en met een nieuwe eigen identiteit samen een nieuw gebouw te gaan betrekken op deze nieuwe locatie, naast de MFC Doelum, dat eind 2017 is opgeleverd.” Rob knikt: “Wanneer we wat verder terug in de tijd kijken vonden wij het logisch om samen naar één gebouw te gaan. Ons nieuwe gebouw telt straks 450 leerlingen, verdeeld over de twee scholen. We hebben twee wissellokalen en als beide scholen zouden groeien, kan in het ontwerp makkelijk aangebouwd worden.”

Flexibel gebruik

Manja de Hond: “Naast de beide scholen komt Kinderopvang Brede Plein er met peuter 3+ en een bso in, die ons samen gaan bedienen en gebruik gaan maken van onze ruimten. Daarnaast stelt bibliotheek Veluwezoom een jeugdcollectie beschikbaar en daarvoor stellen wij ruimte beschikbaar.” Rob vult aan: “Kijkend naar de toekomst willen we goede doorgaande lijnen hebben. Het is dus belangrijk om deze voorzieningen in het gebouw te hebben. Wij willen het gebouw zo multifunctioneel en flexibel mogelijk inzetten, met zo weinig mogelijk verkeersruimten. Natuurlijk zijn we twee scholen met een eigen identiteit, maar we delen het speellokaal, het schoolplein, de aula en een centrale keuken.”

Beeldkwaliteitsplan

René over het bouwproces: “De scholen vroegen ons bouwheer te zijn, waarbij we goede afspraken hebben gemaakt over het proces. Het bureau Kleissen Bouwmanagement en Advies uit Hengelo heeft het proces- en aanbestedingsmanagement verzorgd en KAW architecten geselecteerd, die het tot het VO+ hebben uitgewerkt om het vervolgens als een Engineer en Build opdracht in de markt te zetten. Vervolgens hebben we een nationale aanbesteding gehouden, waarbij in eerste instantie twaalf partijen zich hebben ingeschreven. Dat aantal werd naar vijf teruggebracht en uiteindelijk heeft BUKO de opdracht gegund gekregen, waarbij we voor 60% op prijs en 40% op kwaliteit hebben geselecteerd.” Toine lacht: “Er was in eerste instantie wat koudwatervrees richting systeembouwen, maar dat konden we goed uitleggen. Bovendien konden we de strakke planning waarmaken met een bouwtijd van 7,5 maanden: Vorig jaar december zijn we begonnen en in de laatste week van januari stond de staalconstructie. In augustus wordt het gebouw opgeleverd. In eerste instantie was gekozen voor een bouwprincipe met kalksteenwanden, traditioneel metselwerk en de staalconstructie. Wij hebben er voor gekozen met een rode keramische steenstrip te werken. Die is ook gebakken met de kwaliteit van tegelwerk. Hier vind je ook een staalconstructie met kanaalplaatvloeren en houtskeletbouw wanden. Daarop hebben we de stucwerk buitengevel aangepast met de keramische steenstrip. Het voordeel in vergelijk met traditioneel bouwen is dat de constructie en wanden veel lichter zijn. We kunnen daardoor veel makkelijker binnen dit pakket een hogere isolatiewaarde halen. Het is weliswaar systeembouw, maar feitelijk is dit een permanent gebouw dat 40 jaar staat. Het voordeel is bovendien dat het makkelijk uitbreidbaar is, omdat alleen het staalskelet dragend is. Zolang je van je kolomstructuur afblijft, is het flexibeler dan een traditioneel gebouw.”

Split level

Jeroen: “In het gebouw moesten we een hoogteverschil van anderhalf meter opvangen; dat merk je straks goed in de aula, waar we met een split level werken. Het wordt een licht gebouw, met aan weerzijden de ruimten voor de scholen. In het hart liggen de aula en het speellokaal, die door een schuifwand te openen is, waardoor een grote ruimte met aan weerszijden tribunetrappen kan ontstaan. Die ruimte is gezamenlijk te gebruiken, maar ook weer apart te scheiden. Vanuit een modulaire lichtstraat valt natuurlijk daglicht deze ruimte in.” René: “Daarnaast is 1.600 m² extra openbaar groen bij de school betrokken om er een natuurlijk speelplein van te kunnen maken.” Rob knikt: “Dat gaan we op een heel natuurlijke manier inrichten en zo afschermen dat duidelijk is dat het vooral voor het spelende kind bedoeld is.” Manja ten slotte: “We werken beiden met het concept van De Vreedzame School, maar in de kleurstelling zijn we straks apart herkenbaar; de Keijenberg werkt met natuurtinten en bij de Atlas komt het thema duurzaamheid overal terug. Ik hoop dat de collega’s van de twee scholen straks op vrijdag in de centrale keuken neerstrijken om nog wat met elkaar te drinken. We kijken uit naar de opening!”